T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
T.C.
ADANA VALİLİĞİ
İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI, GRİP AŞISI VE EL HİJYENİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
Grip influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük belirtileri ile başlayan bazı vakalarda kusma, ishal ve yüksek ateş ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.
Grip virüsu vücuda alındıktan sonra ortalama 1-7 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. İlk belirti genellikle 38 derece üzerinde ateştir. Bunun yanında halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları ile birlikte özellikle çocuklarda bulantı ve kusma da görülebilir. Ateş ve ağrılar 2-4 gün içinde azalırken kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve solunumla ilgili problemler ortaya çıkar. Çoğu belirti 7 gün içinde kaybolurken yorgun hissetme günlerce sürebilir.
Gribe yol açan İnfluenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla bulaşması, hasta kişiler ile direkt veya hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyaların kullanılmasıdır. Bu nedenle kişisel korunma önlemleri ile hastalıktan korunmak da çok önemlidir.
Gripten korunmada en etkili yöntem GRİP AŞISI’dır. 65 yaş üstü ve altta yatan hastalığı olan bireyler daha büyük risk altında olması nedeniyle grip aşısı konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmesi çok önemlidir.
Risk grupları;
Özellikle bu risk gruplarına giren kişilerin sağlık kurumlarına başvurarak grip aşısı konusunda bilgi almaları ve aşıları yaptırmaları önem arz etmektedir.
Kişisel korunma önlemleri şu şekilde sıralanabilir:
Grip benzeri hastalıklardan korunmak için özellikle kış aylarında sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi, ılık içecekler ve bol su içilmesi gerekmektedir. Özellikle eller temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. El yıkamada önce ellerin su ile ıslatılmasına, 3-5 ml sıvı sabunla ellerin 15 sn ovalanmasına, ellerin ve parmakların tüm yüzeylerinin temizlenmiş olmasına ve daha sonra ellerin iyice kağıt havlu ile kurulanmasına, kullanılmış havluların çöp kutusuna atılmasına dikkat edilmelidir.
Grip hastalığının tedavisi ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahati önerilir.
Çoğu hasta 3-4 gün içinde rahatlamaktadır ve antiviral tedavi çoğunlukla gerekmemektedir. Ancak çocuk, gebe ve yaşlılar ile kronik hastalığı olan kişilere hekim gözetiminde antiviral tedavi başlanabilir. Bu tip ilaçlar da şikayetlerin ilk 2 gününde başlanırsa daha etkili olmaktadır. Antibiyotikler ise virüse etkili olmadığından gereksiz kullanım bakterilerin direnç kazanmasına neden olmaktadır.
Özellikle grip döneminde mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.
EL HİJYENİ
El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini almalıdır. Pek de önemsemediğimiz bu konu ile ilgili eğitimler çocukluk çağlarından itibaren başlamalı ve yaşa, kişiye, mesleğe özel eğitimlerle devam etmelidir. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşam içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için, toplu yaşam alanları ve çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.
Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma vardır. Bakteriler, mayalar, küfler, mantarlar gibi mikroorganizmalar vücutta uygun ortam bulduklarında çoğalarak hastalık yaparlar. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Hapşırma ile 4500–1.000.000, öksürme ile 3500, konuşma ile 500-1000 partikül ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır. Ellerimizle kirli eşya ve gereçlere dokunarak, kontamine olunur. Yani mikroplar yayılarak kendi sağlığımızı ve başkalarının sağlığını da tehlikeye atar. Kaşınmak, göz, ağız, bıyık, burun, kulak elleyerek ellerimizde bulunan mikropları her yerimize farkında olmadan bulaştırırız. Solunum yolu, soğuk algınlığı, bronşit, grip, ishal, verem vs. gibi bir çok bulaşıcı hastalık ellerin hijyen yetersizliği nedeniyle bulaşabilmektedir.
|